Перейти до основного вмісту
Алгорим Владивосток

І так, Яндекс офіційно заявив про те, що наявність або відсутність адаптивної (мобільної) версії сайту це вагомий фактор ранжування, а слідкувати за цим фактором буде новий алгоритм (фільтр) під назвою "Владивосток".

Цитата з блогу Яндекса для вебмайстрів

Наприкінці листопада ми стали помічати у мобільній видачі сторінки, оптимізовані для мобільних пристроїв. Тоді ж ми оголосили, що за кілька місяців почнемо враховувати фактор мобілопридатності у ранжируванні. Цей час настав, ми запускаємо новий алгоритм – Владивосток, який у ранжируванні відповідей для мобільного пошуку враховує мобілопридатність веб-сторінок. Свою назву алгоритм отримав на честь столиці російського Далекого Сходу – саме в цьому регіоні було зафіксовано найбільшу частку користувачів мобільного інтернету. Поки що алгоритм працює тільки в Росії, але в найближчі місяці ми плануємо впровадити його також в Україні, Білорусі, Казахстані та Туреччині.

Звичайно, якщо сторінка не адаптована для мобільних пристроїв, це не означає, що вона зникне з мобільної видачі. Зручність роботи з нею на мобільних – це лише один із багатьох факторів ранжирування. Але нам важливо, щоб нашим користувачам показувалися такі сторінки, з якими їм буде зручно взаємодіяти.

Нагадаємо, щоб сторінка сайту була визнана мобілопридатною, вона повинна відповідати кільком вимогам.

  1. По-перше, на ній не повинно бути горизонтального прокручування: контент сторінки (текст, картинки і т.д.) повинен бути оптимізований під розмір екрану смартфона. Тоді користувачам не доведеться збільшувати шрифт і постійно скролити сторінку праворуч, щоб її вивчити.
  2. По-друге, на сайті не повинно бути елементів, що не підтримуються багатьма мобільними браузерами. До таких елементів відносяться flash, Java-скрипти та Silverlight-плагіни. При цьому в мобільній видачі Яндекс.Відео ролики, які не підтримують html5, а працюють тільки з flash, тепер взагалі не показуються - більшість сучасних мобільних браузерів їх не можуть відтворити.

мобильная веосия сайта

Для того щоб перевірити, чи буде визнана конкретна сторінка вашого сайту мобілопридатною, можна скористатися інструментом "Перевірка мобільних сторінок" у новому Яндекс.Вебмайстрі. А за допомогою іншого інструменту – "Діагностика сайту" – можна перевірити на мобілопридатність весь сайт. Цей інструмент буде особливо корисним для тих, хто тільки зробив свій сайт мобілопридатним і хоче повідомити про це пошуковому роботі Яндекса якнайшвидше. 

За попередніми оцінками, з мільйона відвідуваних сайтів рунета оптимізовано під смартфони приблизно 18%, при цьому вебмайстри використовують різні методи адаптації сайтів під мобільні пристрої. Так все менше використовуються мобільні версії сайтів, а все більше – різні способи зміни сторінки під розмір екрана пристрою.

ПІдписка

Про автора

Автор цього блогу. У SEO понад 10 років. Окрім SEO цікавлюся всім, що пов'язано з технологіями та заробітком в інтернеті про що й стараюся ділитися з читачами.